Nemate flash player / You don't have flash player

Prva Tivatska regata, 20.04.2008.

Radosti mnogo, a vetra malo. U par navrata smo izlazili na vodu treninga radi, da bi podigli jedra, menjali jedra, povratili rutinu, ali vetra ni od korova. Međutim, ispostavilo se, da ni ovakvi treninzi nisu loši, jer se nova posada, zadužena za promenu prednjih jedara, bez stresova i panike, na slabom vetru upoznavala sa sistemima na brodu.

Na internetu smo našli da će u nedelju, kada je regata, duvati jugo jačine 4 čvora. To je za Boko-Kotorski zaliv slab vetar. Dan pred regatu prošli smo rutu nebi li se upoznali sa terenom, prokomentarisali taktiku, proverili dubine.

Prvi u klasi i prvi u realnom vremenu sa ostvarenim rekordom rute!

Regata je počela na vreme. Na startu je nešto oko 20 jedrilica. Vetar je bio po prognozi. Otvaramo Drifter, najveće prednje jedro koje u svom arsenalu ima Alligator. Start je sviran ispred Tivta. Zauzimamo dobru startnu poziciju. Prvi smo na startu, u liniji sa UFO-m 26 koga vozi Crnogorska posada sa kormilarom iz čuvene familije pomoraca - Franovića. Jedan stari jedriličar je nekom prilikom rekao: "Dobar start je pola trke." Odmah za nama gazi "Džedaj", custom made jedrilica dugačka 10m, teška 2t, što je duplo lakše od nas, sa kanting kilom, vodenim balastima i square top glavnim jedrom, jednom rečiju - svemirski brod. Zbog velike površine jedara i male težine, a dovoljno velike vodene linije, teoretski on je u ovakvim prilikama u prednosti. Međutim, kako neko reče: "Boj ne bije ljuto oružje ..." uspešno pariramo Džedaju.

Vetar blago pojačava, što ide nama na ruku. Jarbol i dalje trpi veliki Drifter, ali je na samoj granici. Pitanje je trenutka kada ćemo drifter zameniti flokom. Za tu situaciju na palubi je spreman novi 3DL North Sail flok. Po levom boku prolazimo Ostrvo cveća. Povećavamo prednost nad UFO-m, Džedajem i ostatkom flote. Ostrvo cveća obilazimo prvi. Voja komanduje dizanje Genakera. I ... genaker dolazi do pola i neće da se otvori !!! Podigači su se umrsili !!! Ah ... na delu je neiskustvo pramčanih. Spuštamo genaker, otvaramo drifter, ... gubimo dragoceno vreme. UFO dobija vetar koji mi nismo iskoristili, pristiže nas i prestiže, Džedaj nas opasno ugrožava, a mi se i dalje ne krećemo. Mahnito jurcajući po čamcu pokušavamo da otkrijemo šta se i gde umrsilo. Nalazimo problem, resplićemo kanape i žuti genaker površine 220m² se uz prasak otvara. Uh ... krenuli smo. Džedaj odlazi u obalu pokušavajući tamo da nađe svoj vetar, mi odlučno vraćamo UFO-u i prestižemo ga. Vozimo pravac Veriga. Vetar je u pojačanju. Sa par manevara kruženja stižemo do Gospe od Škrpjela i Svetog Djordja. I njih obilazimo po levom boku, spuštamo Genaker, dižemo North Sail, konkurencija je daleko, ali trka nije gotova dok se ne završi. Odlučno napredujemo prema cilju. 2h i 38 min po startu ulazimo u cilj kao prvi u klasi i prvi u realnom vremenu sa ostvarenim rekordom rute.