Nemate flash player / You don't have flash player

Mrduja 20.09.2009.

Najveća regata u Hrvatskoj i uprkos krizi učešće je uzelo preko 300 brodova. Alligatori su ostvarili do sada najveći uspeh - drugo mesto u generalnom plasmanu i prvo u svojoj klasi. Prvi je, kroz cilj prosao Shining (maxi 22 m), Alligatori drugi, a treći je bio Keković iz Herceg Novog, koji je takodje učestvovao sa RC-om 44. Ovo je bio prvi susret dva drugara na dva ista broda i u prvom susretu Alligator odnosi pobedu!

Najmasovnija regata sa najduzom tradicijom u Hrvatskoj,vozena je u Splitu,Alligator sailing team po cetvrti put za redom uzima ucesce na trci koja se odrzava na najstarijem delu severne obale Sredozemlja,u srcu Jadranske obale.Predivno plavo more,prelep grad.Nije slucajnost sto je Dioklecijan 293.god.nove ere bas tu odlucio da sagradi carsku vilu,u koju se povukao nakon odlaska sa trona rimskog imperatora.

Organizator regate je jedrilicarski klub "Labud".Prijavljeno je blizu tri stotine jedrilica.Primecujem,manje nego obicno.

 78Mrduja jedrila se dve nedelje ranije nego inace.Razlog tome lezi u dogovorenoj saradnji J.K. Labud i ACI-jevim takmicarima,koji su uvecali priredbu izuzetno zanimljivim mec-rejs takmicenjem,a i zbog blizog termina za najvecu regatu na svetu "BARKOLANU"koja se vozi u Trscanskom zalivu dve nedelje kasnije.

 U Splitu nas je docekao nas veiki drug,prijatelj,a i vise od toga,legenda Jugoslovenskog i Hrvatskog jedrenja Minski Fabris.Druzenje sa takvim covekom i jedrilicarem,pre svega vrhunskim sportistom ,uvek unosi puno radosti u nasa srca.Naravno,Mimo nas je sa nestrpljenjem  ocekivao , postojao je raniji dogovor da Mrduju zajedno jedrimo.Mimo je zeleo da vidi kako nas novi brod plovi,a mi uvek nesto novo naucimo od takve velicine,koja savrseno poznaje prilike u Splitskom kanalu.

 Momcima iz Alligator sailing teama,a i meni,Mrduja je uvek bila veliki izazov.Razloga ima mnogo:prvi je naravno,druzenje sa Mimom,a sam akvatorijum,na kome se regata odrzava,je ogroman izazov za jedrenje; uslovi su neverovatni.Vetar vas,po pravilu, uvek iznenadi,nikada se ne zna koji i kakav vetar cete imati u toku trke,tako da trka ume da se pretvori u moru ,posto ma koliko vodili u regati,to nista ne znaci;vetar ume da stane,zaostali takmicari vas sustignu,i tada,po ko zna koji put,regata pocinje iz pocetka.Neizvesnost uvek postoji,a radost i tuga se stalno smenjuju.Splitska vrata su enigma za sve jedrilicare-takmicare.

Ova trka za sve ucesnike ima posebnu car.Broj takmicara je uvek oko brojke tri stotine jedrilica i ko zna koliko jedrilicara.Ucesce uzimaju najbrzi brodovi u Jadranu,i naravno,najvestiji jedrilicari.Izazov je veliki;pobeda na Mrduji ima za sve ucesnike ogroman znacaj,tako da se za regatu prijavljuju jedrilicari sa cele Jadranske obale;od Portoroza do Herceg-Novog.Tu smo i mi;momci iz Alligator sailing teama,koji do duse ne zive na moru,vec u Beogradu.Ni tako velika razdaljina nas ne sprecava da  uzmemo ucesce na toj regati,mada je za nas problem,pored svih poslovnih obaveza,potrebno je naci vremena i jedrilicu doterati iz nase maticne luke"Izola Marina"do Splita,i nakon regate,vratiti je u Sloveniju.

Od kako postojimo kao tim,nismo propustili priliku da uzmemo ucesce na tako posecenoj regati.Veselio nas je i prvi "dvoboj" sa timom iz Herceg-Novog,koji vozi identican brod "RC44".To su nasi stari prijatelji i znanci sa mnogih regata,ali ,ova trka je mnogima bila posebna;jedrilice koje vozimo su poslednja rec tehnike,izuzetno su zahtevne i brze,pa su svi sa paznjom pratili nas prvi duel na regatnom polju.Prava je steta sto se ove godine nisu pojavile maxi-jedrilce u obicajenom broju;izostala je "Cometa","Veliki Viharnik","Big One","Amora".Sta reci;i bez njih je bilo napeto,"ko u mideru",ili"tesnoj zenskoj bluzi".

 Sve je pocelo u 11casova.Start je dat po bonaci,te 277brodova,koliko je izaslo na start,muku je mucilo da se izbori sa bezvetricom.Prognoza za taj dan nije obecavala.lagani burin trebao je zameniti maestral od 1-2bofora.Neki jedrilicari su u 5min.do starta koristili motor,nebili se nekako probili u prve redove,stvarajuci jos vecu pometnju na regatnom polju.Mnogi su sa pravom negodovali.Mi taj problem nismo imali.Iskusni kormilar naseg Aligatora se savrseno snasao,dobro proracunao vreme do starta,bio na pravom mestu,i kada je dat signal,iz prvog reda odmah krecemo,a ostalim takmicarima je ostalo da sa nevericom posmatraju kako polako odmicemo,dok mnogi nisu ni prosli startnu liniju.

Krenuli smo kroz sredinu,pravo ka Splitskim vratima.Mnogi su se odlucili za kurs prema Solti zbog najavljenog maestrala,a neki se odlucuju za kurs prema Bracu.

U pocetku trke nas odabir sredine se pokazao ispravnim,na veliko cudjenje mnogih,malo brodova nas prati.Iza nas daleko zaostaje"RC44" iz H.Novog,a i maxi"Shining"iz Umaga ne moze da napune svoja jedra vetrom.Odjednom,situacija se dramaticno menja;Kod Solte pocinje da se mreska,vetar pojacava "SHINING"i "RC44" nas sustizu,a sa bracke strane nam se odjednom po levom boku pojavio"ADRIA-AZIJA".Stao nam je vetric koji nas je vodio ka vratima,a jedrilice sa oba oka pocinju da nas stizu i prestizu.Na brodu raste uzbudjenje i naravno,raste nervoza.

Momci sa "ADRIA-AZIJA"koji su se jedva odvojili sa starta,radikalno menjaju kurs,odlaze vise ,na istok,i sada dolaze u priliku da imaju odlicnu poziciju pred ulazak u vrata.

Nakon loseg starta brod iz Umaga "maxi SHINING"nas prestize,prvi hvata jaci vetar i prvi okrece oko Mrduje.Za njima prolazi"ANGELO ROSSO",mi kao treci;za nama"Code7","Black Mystery","AA" i "UFO".

U vratima vetar pojacava;"SHINING"puni svoja velika jedra i nestaje isprd nas.Mi dajemo sve od sebe nebi li uhvatili"ANGELO ROSSO"i bili drugi u generalnom.Kekovic i njegovi momci sa "RC44" daleko zaostaju iza nas.Ovoga puta nisu imali srece.Los start i kasnija rupa bez vetra,u koju su upali,nije im dala priliku da se ozbiljnije potrkaju sa nama.

Sigurno drzimo sredinu,maxi je daleko ispred nas,ali ostali ucesnici u regati su daleko iza nas.Prilazimo Splitu,bovu pod Sustipanom obilazimo po desnom boku,spustamo genovu,dizemo genaker i sa prednoscu od preko pola sata ulazimo u cilj kao prvi u klasi,a drugi u generalnom plasmanu.Sredjujemo brod za put,posada i brod moraju dalje,ceka nas nova regata sledeceg vikenda u izoli i Trstu.

 

                           Veljovski Kosta

                                                                   

Очень интересно. Спасибо. И

Очень интересно. Спасибо. И дабы тема не пропала в недрах блога предлагаю ее поддерживать комментариями.