Nemate flash player / You don't have flash player

Berneti 2010.

Iz Izole, gde je naša matična luka, isplovljavamo u 7:30, idemo u Trst gde je zakazan start u 9:30. Kada smo došli pred start vetra nije bilo, pa smo još pola sata plutali i čekali. Startovali smo sa malim vetrom, koji je došao sa obale Italije. Opredelili smo se za pravac po sredini zaliva dok je polovina brodova otišla skroz uz obalu. To je sad stvar taktike, na koju stranu treba ići, iskorišćavanje morskih struja da bi se brze kretali i da bi nas struja, u nedostatku vetra, odvela do cilja. Naš pravac je bio dobar, stalno smo imali neki slab vetrić koji bih ja nazvao povetarac. Sve vreme smo se kretali po 1-2 čvora. Taj dugačak pravac od 12 nm uspevamo da savladamo kao 3. brod u generalnom plasmanu. To je bilo odlično za nas, jer znamo da je u ovoj regati učestvovalo 322 broda. 1. je bio maxi Jena- brod od 28 m, 2. Milenium- karbonski brod, isti kao naš, koji je bio u našoj klasi, koji je vrlo bilzu nas okrenuo bovu, onda smo ga mi jurili genakerom i uspeli smo da ga prestignemo. Još dva broda, jedan manji, a jedan veći od naseg broda su nekim svojim privatnim vetrom išli daleko levo uz obalu Italije. Uspeli su da dodju pre nas, jer su imali stalno neki jači vetar ili struju.

Kada nema vetra skraćuje se regata, što je za ovu regatu veoma često, jer uglavnom vetra nema, ili ako ga ima, onda duva bura koja je dosta jaka. Svaki put kod njihovog kluba skrate regatno polje. Da su i ovog puta skratili regatno polje, kao što je bilo normalno, kao što smo svi očekivali, Alligator bi bio 4. u generalnom plasmanu i 1. u svojoj klasi. Strašno veliko iznenadjenje za sve je bilo to sto oni nisu skratili ovu regatu, jer shvatamo da nema vremana i da niko ne moze da završi jos jedan krug. Tako je i bilo, taj mali krug koji je trebao da se prodje niko nije mogao da završi, pa je regata bila poništena.

Od 10h do 17h se jedrilo bez prestanka, ali uzalud, bez ikakvih rezultata. Ovo je bio koristan trening za Alligatore, ali ujedno i velika šteta, jer smo mogli da uknjizimo još jednu pobedu na izuzetno velikoj i prestižnoj regati kao sto je Berneti, jer kao što sam rekao, to je mala Barcolana i svi oni brodovi koji su spremni za Barcolanu su već u Trstu. Barcolana se odrzava za nedelju dana, atmosfera već počinje da dobija na značaju i utisak prave Barcolane. Berneti je odlozena za 18.10. I naš tim će verovato voziti ponvo tu regatu, pa cemo videti kako ćemo proći.

Vojislav Radivojević

Galerija fotografija