Nemate flash player / You don't have flash player

Diplomatska regata 11.09.2010.

 Vozila su se tri trougla na prostoru ispred Izole do Kopra po srednje jakom vetru sa udarima do 26 čvorova.

  Srbija je imala dve posade: Alligator 2 i 4QUARTA i oba tima su učestvovala u kategoriji Alfa (13.5 m ). Postigli su fantastične rezultate u konkurenciji od 68 brodova.

  Alligatori su u generalnom plasmanu prošli 5. kroz cilj, a 1. u svojoj klasi, dok je 4QUARTA osvojio 4. mesto u istoj kategoriji.

  Ova  regata se zove Diplomatska zato što na taj dan sve diplomate, konzuli, otpremnici ambasada, sa svim mnogobrojnim sponzorima regate 1h pre starta iz šešira izvlače brod na kome će učestvovati, a mozda i raditi za vreme regate u zavisnosti od svoje sposobnosti i želje. Alligator je bio domaćin gos. Alejandru Diazu ambasadoru Meksika. On već par godina svoj godisnji odmor provodi na jedrilici, a bio je i prosle godine gost Diplomatske regate, tako da sve zna kako se i šta radi na brodu, što je nama mnogo olakšalo trenutnu situaciju Samo da se podsetimo Alligator je dug 13.35, a širok samo 2.75m bez bilo kog mesta gde se može sesti ili normalno nasloniti, osim na pod gde čekas koji ce talas da te zalije preko glave. U kokpitu Alligatora se nalazi najostrija šmirgla, koja je potrebna da članovima posade drzi patike na tom nagibu, da ne skliznu, a ako bi slučajno neko pao preko nje garantovano skida sve do kosti. U našem timu svi oni koji moraju da dodju u kontakt sa njom nose kolenice i rukavice.

 Tokom ove regate smo imali i jedno ispadanje u more. Da bi svojom tezinom ispravljali brod I automatski bili brzi, svi vise daleko van broda. Dok je leteo u more, Veljko se na sreću uhvatio za konop, tako da smo ga munjevito izvukli na brod, jer bi  vraćanje po njega vremenski dugo trajalo.

 Trka je bila dosta oštra, jer je vetar za našu površinu jedara bio maksimalno jak. Po ko zna koji put nam se sveti nedostatak slobodnog vremena i novca za trening, pa smo morali na samoj regati da probamo razne kombinacije. Kod trima jedara i jarbola mi to hidraulikama radimo za vreme jedrenja, što je nedopustivo, jer sekunde lete, a konkurenti koriste svaku priliku da povećaju ili smanje prednost.

 Prvi krug je za nas bio ispitivanje broda I brzine. Uvek se nadje neko s kim se juriš, a to su u ovom trenutku bili brod Casali I Paola. Izuzetno brzi brodovi, a posebno u ovim uslovima kada imaju vodene balaste od po 600 l. To znači da kada počne vetar da krivi brod, ti napuniš balaste, ispraviš brod i kreneš mnogo brže. To je velika pomoć. Nas Alligator to nema, jer je izuztno uzan, tako da bi se brod samo opteretio, a ne bi se ispravio.

  U drugom krugu mi smo pritisli dosta jače, čak I više nego što je dozvoljeno, tako da

je pred kraj drugog kruga počeo da puca flok. Rezervni nismo imali, a onaj koji imamo je veći i njega ne bi mogli da vozimo, pa smo odlučili da se kockamo. Od starta u nasoj trojci Casali je prvi, mi drugi, a Paola treća. Svaka izmena znači da padamo na treće mesto, zato smo morali da rizikujemo i tako nastavimo dalje. Treći krug je flok bio dosta opušten da bi izdrzao, što utiče na brzinu. Kada smo prošli kroz cilj držao se na poslednjim nitima.

Tako se završio jedan lep, suncan, vetrovit dan.

Casali je bio prijavljen u kategoriji više zbog svog nepomičnog baštuna (produžetak na pramcu sa koga ima mogucnost da podiže veća jedra). Paola je isti brod kao naš, koji je ostao u našoj klasi tako da je poredak u generalnom plasmanu sledeći:

 

 

  1.Sajning   23m

  2.Veliki viharnik   19.5m

  3.Casalli 13.5m

  4.Aquila 15m

  5.Alligator  13.35m

  6.Paola  13.50m        

 

  A u klasi:

 

  1.Alligator

  2.Paola

  3.Boss

  4.4Quarta     itd…          

Pogledajte fotografije