Nemate flash player / You don't have flash player

Kombinacijska regata - prva ragata za Pokal Slovenije 2010

 U izolskom akvatorijumu danas 17. aprila održana je prva trka za Pokal Slovenije, Alligatori su završili regatu kao drugi u klasi i drugi u generalnom plasmanu.

Na početku trke vetar se pojačao mnogo više nego što je naš Alligator mogao da podnese, uz maksimalno angažovanje cele posade uspeli smo da u konkurenciji od 40 timova zauzmemo 12. mesto.

 

Pocetak nove sezone 

 

  Regatom KOMBINACIJA otvorili smo takmičarsku sezonu;  7.02.2010. u  Kranjskoj Gori organizovano je skijaško takmičenje za jedriličare,da bi se kasnije sportsko nadmetanje sa snežnih padina prenelo na  akvatorijum Izole. ALLIGATOR SAILING TEAM je imao svoje predstavnike.17.04.2010. u Izoli vožena je regata za pokal Slovenije, te su se rezultati sa skijanja i jedrenja sabirali. Posle obračuna rezultata odredjenom metotom, zauzeli smo 12. mesto od 40 timova ,koliko nam je organizator rekao da je bilo prijavljeno, a na voženoj regati osvajamo 2. mesto u klasi i 2. mesto u generalnom plasmanu.

  Rezultatom naša posada nije zadovoljna. Bilo je propusta,a i pehova. Odabir površine jedara je bio pogresan. Imali smo velika jedra za buru od 20 čvorova vetra. Prognoza totalno pogrešna; bila je planirana bura od 15 čvorova u jutarnjim satima,  te da se u podne smanjuje,  a  u kasnim satima opet pojačava.  Medjutim, jutro je bilo mirno bez vetra. U podne, kada smo izlazili na start, pitali smo se da li ce uopste dunuti malo vetrasa kojim ćemo moći da završimo regatu, da bi u roku od 5 min. stigla crna crta bure koja brije, što je za nas bilo previse. Sa previše vetra u jedrima,vozili smo kako smo u tom trenutku morali, a ne onako kako umemo i možemo. Konkurent to lukavo koristi i sebi upisuje prvu pobedu.

  Kada sve vratimo u nazad, ceo ovaj put je bio vezan za popravku i osposobljavanje Alligatora 2 da zajedri, ali pehovima nikad kraja. Na brodu mnogo toga otkazuje. 90% vremena smo proveli u popravkama, kako bi brod vratili u funkciju.

  U trci nam otkazuje vang (vrlo bitan za peglanje jedara, posebno kod jačeg vetra), pa brzinomer, pa pokazivac jačine vetra ( bitan zbog odabira jedara). Po mojoj komandi,  na trku nismo poneli flok 3 (koristimo ga  za vetar preko 15 cvorova), te smo se, u zargonu nauticara receno, topili. Problemi se smenjuju. U petakkada smo se vraćali sa treninga, pri velikoj oseki, udarili smo kobilicom o betonski blok u moru, koji sluzi za vezivanje brodova u marini. Nikada mi niko nije rekao da toga ima u tom delu plovnog puta, niti sam znao za taj problem, a sada znam da nema nikoga kome se to nije desilo a da ima regatni brod sa dubokim gazom. Sreca da smo sporo uplovljavali u marinu, pa nismo nista ostetili, ali bili smo primorani da u subotu, pred start regate, hitno podizemo brod, izvrsimo detaljan pregled i merenjima proverimo da li se nesto pomerilo. Nismo morali da idemo na remont, na nasu srecu sve je bilo u redu. Mogli smo da brod vratimo u vodu i bez straha izadjemo na trku. Problemima nikad kraja: nismo mogli da izvučemo baštun. Preko zime ojačanja na karbonu natopila su se vodom, nabubrela, i to je stvorilo dodatni problem: brusenja, turpijanja,  nepristupacno mesto za rad, jednom recju ...velika muka. To je sve posledica naše velike  udaljenosti od marine u kojoj se nalazi brod i to sto nemamo mogucnost da ga svaki dan obidjemo i posvetimo mu malo više vremena.

  Nadamo se da cemo u buduće više jedriti, trenirati, medjusobno se družiti, a manje šrafiti i popravljati, mada ... i to je deo jedriličarske price.