Nemate flash player / You don't have flash player

Kup Austrije - otvoreno prvenstvo 9.05.2010.

 Osvanu je novi dan. Nema kise, ali duva jaci vetar. Dvanaest do petnaest cvorova, na mahove i jaci. Cetrdeset dva broda je na startu, od kojih dvadeset osam sa austriskim posadama. Vozi se novi olimpiski trougao tj. dva trougla I stap. Po takvom vetru trka je trajala 2 sata I 38 minuta, ali kako izaci na kraj sa brodom "TP 52"? To je ultra brza jedrilica, a na njoj jedre 3 clana iz olimpiskih klasa koji su u austriski reprezentaciji. Takav brod nemoguce je pobediti, ali...mozda se varam?!

Trka je pocela. start je dat i svi grabe ka prvoj bovi. Sa nama na brodu je Petar Podunavac nas prijatelj, izuzetan jedrilicar a u funkciji je takticara. Pojacani Petrom, motivisani i zeljni dokazivanja sebi i drugima ,skoncentrisani dajemo i poslednje atome snage. Sve me boli; ruke ne osecam. Vetar je jak, sve na brodu je napeto. Neprestano radimo na jedrima, dajemo sve od sebe. Kada je to potrebno, priskacemo jedan drugom u pomoc. Trka je vrlo naporna. "TP52", koji vozi u IMS-u je nekoliko metara ispred nas. Dugo pokusavamo cestim letanjima (promenama pravca) da ih prestignemo. Ne vredi. Kada ponovo ukrstimo putanje ,opet su za par metara ispred nas; tako se zavrsio prvi krug. Medjutim dobra taktika i odabir bordaze sa cestim letanjima, urodio je plodom. Napokon smo ispred . Prednost je mala, ali dovoljna. Bole ruke, zedni smo, no cekamo krmu, imacemo priliku da popijemo malo vode. Stalno smo u balansu, jedan uz drugoga, gledamo napred. Znamo da je protivnik blizu nas. Svom silinom zatezem patarace, bojim se da li ce vincevi izdrzati. Znojava lica od napora i napetosti da li cemo izdrzati , prilazimo liniji cilja, osvrcemo se da vidimo kolika nam je prednost. Sekunde sporo prolaze...Napokon cilj. Kao u prvoj trci predhodnog dana, u foto finisu, pobedjujemo sa prednoscu, koja je ovog puta iznosila svega par sekundi. Pa to je za ne verovati! Pobediti takav brod ,sa tako iskusnom posadom, pravi je podvig. Konkurentu u nasoj klasi Paula stalno smo pomalo odmicali I ovoga puta nije im se ostvarila zelja da nam se revansiraju za poraz prethodnog dana

Kako smo prosli liniju cilja, prilazi nam jedan od sudija i kaze nam da je trka bila neverovatna. Pocepana jedra na mnogim brodovima, pucanje opreme i tome slicno. A moj bastun je funkcionisao kao satic. Zasluzio je ozbiljan servis, ne bi li me i dalje dobro sluzio.

Na dodeli nagrada, koju su austrijanci dobro organizovali, samo posada broda "ALLIGATOR" je bila izuzetno dobro raspolozena. Mnogima smo pokvarili racune. Primili smo dva pehara, od kojih jedan za prvo mesto u klasi, a drugi, veci, za prvo mesto u generalnom plasmanu.

Sledeceg vikenda 15.05.2010 ceka nas nova trka Marinada koja se takodje vozi u zalivu  Izola i posle trougla je navigaciona regata do Portoroza.

Veljovski Kosta