Nemate flash player / You don't have flash player

Marinada 15.05.2010.

15.5.2010 u 12h zakazan je start velike regate koja je 10. po redu. Jedri se stap ispred Izole i prolazi u navigacionu regatu do Portoroza. ipsred marine gde se i odrzava sajam motonautike.

Vreme nije naklonjeno jedrilicarima, kisa, jugo koji prelazi u jaku buru i to bas kada je start regate. Vec pocinje psihicko opterecenje, kako biti jak i reci nas alligator 2 je projektovan i napravljen od 25 cvorova vetra i sada treba biti hrabar i reci mi ostajemo u marini kada je prognoza jaka bura sa olujnim udarima.

Normalno da se to nije desilo, izlazimo na vodu, vetar je oko 20 cvorova sa tendencijom pojacanja. Dizemo glavno jedro skroz, jer nemamo kratove, to nepostoji na RC-44, montiramo najmanji flok, izezetno smo brzi, jedrimo po liniji starta I cekamo signal za startnu proceduru.

 
           11:50 znak upozorenja startne procedure. 11:55 pocetak startne procedure. Bura koja dolazi iz pravca Trsta tu ima prostora da napravi talase. Vetar je jacine 18 sa refulima preko 22 cvora. Sekunde se odborjavaju, ulazimo u posledji minut. Maskimalno se trudim da obuzdam toliku povrsinu na Alligatoru. 10 sekudni komandujem: polako puni jedra, krecemo; 5 sekundi komanda: puni do kraja, prvi smo na startnoj liniji razmisljam bice za nas odlican start i prvi smo do regatnog broda (veliki brod na sprat gde su kamere, novinari, fotoreporteri). U tom momentu desava se strasan peh. Rastura se unutrasnji sistem kromila i kormilo se lagano vrti a Alligator punim jedrima plovi sam, pocinje da prihvata u vetar i okrece pravo na regatni brod. Posada ne shvata sta se desava bez obzira sto ja vicem da sam ostao bez krmila i da hitro spustaju jedra. To se nikada nije ranije desilo i posada nereaguje i neshvata opasnost u tom trenutku. Na regatnom brodu cujem zenske krici a foto aparati neprestaju da slikaju. Kada su mene videli da sam u tri koraka bio na pramcu vicuci spustaj sva jedra puklo je kormilo i zajedno sa Nesom pokusavamo da ublazimo udarac shvataju da smo u velikom problemu. Bastun je od udara uleteo unutra a pramac smo uspeli da spasemo izbacivanjem broda iz ose kretanja I samo skliznuo sa boka regatnog metalnog broda koji nam je ostavio tragove za uspomenu na Marinadu  2010
Hitno spustamo jedara a Alligator i dalje hoce napred, jedrimo pravo na krmu regatnog broda i pored svih popustenih jedara. Imamo nov problem, sa donje strane stizu brodovi u punoj brzini koji imaju prednost u odnosu na popreceni Alligator i koji neznaju sta se nama desava. Masemo rukama da shvate da smo nemocni, bilo sta da uradimo jedrimo tamo gde nas baci vetar i talasi. Dvojici smo totalno presekli put I momci su u posledjem trenutku uspeli da nas izbegnu a da nas bukvalno neprepolove. Jedra pod nekontrolisanim uglom na vetar je vrlo tesko svuci dole na brod. Nekako uspevamo I sada se samo ljuljamo od talasa. Jos oko nas prolaze oni koji nisu krenuli na pobedu nego na uzivanje. Vadimo vanbrodski motor, stavljamo na krmu I vracamo se u marinu. Stize nas  gumeni camac organizatora sa kamerom kojima takodje nije jasno sta se sve izdesavalo I zbog cega. Kada sam zavrteo kormilo u prazno shvatili su, slegao sam ramenima I to je bio kraj 10. Marinade za nas .
Preturam u glavi i na glas pricam sta se desilo i sta je sve moglo da se desi da sam nekim slucajem bio na sredini startne linije, ali bolje da nemislim o tome, jer bi to bilo strasno kada gledas kada idu na tebe i gaze te a od guzve nemaju gde da se sklone. To vam je isto kao kada trkackom automobilu das gas koj se zaglavi a volan pukne i on ide gde hoce, udara gde hoce a ti si nemocan.
Po ko zna koji put treba nasem Svetom Nikoli zastitniku nas mornara upaliti svecu i da zahvalimo, kako ja to kazem: ,,Hvala ti Nidzo sto nas cuvas”.
Da rezimiram, kada smo usli u marinu super smo prosli i u tim, za nas, nepoznatim trenutcima smo super reagovali i izuzetno brzo se izborili sa problemom.
Vetar je nastavio da pojacava a na punti Pirana refuli su bili izmedju 35 I 40 cvorova vetra, dva jarbola su se slomila I tri ogradice iscupale.
Lep dan za dokazivanje nekih licnih strasti ali ne I normalnih, jer sta mi sa nasim alligatorm trazimo na tom vetru kada on nije napravljen za to, ali mi opet izlazimo i trazimo djavola.
Iz ugla kapetana Voje