Nemate flash player / You don't have flash player

Pokal Slovenije 08.05.2010

 

 Kao mnogo puta ranije, zavrsili smo obaveze koje smo imali u Beogradu, i  u cetvrtak uvece krenuli put Slovenije. Cekala nas je dvostruka trka. Obe vrlo znacajne. Nama i njima;njima slovencima, jer "J.K VETER" iz Maribora organizuje drugu od osam trka kriterijskog takmicenja za prvenstvo Slovenije, koja treba da se odrzi u subotu, i austrijancima, koji u nedelju ,na istom akvatorijumu, organizuju "OTVORENO PRVENSTVO AUSTRIJE".

 

 

Zasto je nama taj vikend bio poseban? U prosloj takmicarskoj godini zavrsili smo kao drugi, mada nismo vozili sve trke. Sto se tice trke za "Kup Austrije," prosle godine nismo zavrsili trku, desio nam se veliki peh. Naime, trka je odrzana po srednjem vetru a nas odabir jedara je bio dosta veliki kod okreta na prvoj bovi, genaker je zastao na polovini I u zelji za dobrim rezultatom mi smo ga snazno podigli do vrha sto je bio I problem kad je trebao da sidje dole, ostao je na vrhu I tada ulazimo u novi problem spruda (plicine) koja se nalazi ispred nas I sa podignutim genakerom nismo mogli da zaobidjemo, hitno smo popeli coveha na vrh jarbola da ga odkaci  i posle toga srecno smo zaobisli opasnost za Alligatora, tu se trka za nas zavrsila. Puni optimizma, petak provodimo u treningu i sredjivanju broda. Na brodu sve radi, sem bastuna. Samo da mi on ne stvara probleme. Vise puta smo ga servisirali, nadamo se bice u funkciji, kada za to dodje vreme.

 

 

Subota... kisa lije kao iz kabla. Ranom zorom smo na nogama spremni pored jedrilice. Napravili smo izbor jedara i jos jednom sve proverili.Uz malo muke  bastun se izvlaci i vraca u svoje leziste.Dobro je!!! Oko nas radoznali pogledi, i poneki dobronamerni jedrilicari sa drugih brodova. Kazu: "nece vam biti lako, imacete veliku konkurenciju. Pored ostalih, tu su i dva ultra brza broda koja jedre u vasoj klasi." Dobro , pomislim. Prvu trku ove godine izgubili smo od Casali. Evo prilike da se popravimo. Po srednje vetru, na start izlaze 33 posade. Voze se dva trougla, a nakon prolaska kroz kapiju jedri se do Kopra i nazad. U dvanaest casova dat je start. Vesto se probijamo u guzvi, startujemo bolje od ostalih, Casali je prestupio pa ce morati da ponovi start, sto nama daje odredjenu prednost, grabimo ka prvoj bovi u trci sa "PAULA"-om."ALLIGATOR" odoleva napadima, vozimo sigurno. Prvi okrecemo oko bove. Dizemo genaker, odlazimo vise na vodu I to se kasnije pokazalo da takticki nije bilo dobro tako da smo tu puno izgubili prednosti, "CASALI" vozi uz obalu sto je takticki bolje. I dalje smo zadrzali prednost I oko bove drugog kruga okrecemo prvi I ponovo malo povecavamo nasu prednost. U poslednjem delu jedrenja niz vetar kako to samo zna da se namesti ostajemo bez vetra a konkurenti pristizu I vec su tu pored nas. Vetar slabi i organizator se odlucuje da skrati trku, u poslednjem trenutku menjamo pravac kretanja naseg Alligatora cime dobijamo puna jedra. Tada se cuje signal sa regatnog broda da se regatno poslje skracuje I u cilj ulazi Alligator prvi, Casali drugi I Paula treca I svi u razmaku od pet do sedam sekundi. Da li sam srecan? Malo je reci; more je jos hladno, inace bih se okupao u istom od radosti. Pobedismo "ljute rivale" u foto finisu. Sutra nas ceka novo uzbudjenje.