Nemate flash player / You don't have flash player

Barcolana 2012.

Tradicionalna 44. trka jedrilica Barkolana održana je 14. oktobra u tršćanskom zalivu. U regati je učestvovalo 1737 jedrilica sa preko 20.000 jedriličara u svim posadama.

Pogledajte slike

Alligator sailing team, srpski jedriličari koji na ovoj trci nastupaju već peti put, zauzeli su jedanaesto mesto u ukupnom plasmanu i prvo mesto u kategoriji brodova od 12 do 13.5 metara. Naš Alligator Sailing Team, na čelu sa Vojislavom Radivojevićem, je ostvario najbolji rezultat do sada na Barkolani, regati sa najvećim brojem brodova u svetu i obezbedio našem jedriličarstvu mesto među najboljima u evropskom vrhu. Za ovu priliku našem timu su se pridružili i prijatelji, slovenački jedriličari.

Uspeh čini još značajnijim to što je ovu regatu od 1737 brodova završilo samo 20. Naime, ova Barkolana je bila neuobičajeno „spora”, jer je vetar bio izuzetno slab ili ga uopšte nije ni bilo. A kada je vetar slab to su teži uslovi za jedrenje nego kada je vetar jak. Potrebni su koncentracija, strpljenje i vrhunska taktika. Trka koju bi Aligatori završili za nešto više od sat vremena pri uobičajenoj jačini vetra, trajala je sedam sati. Nebrojeno puta su izmenjana različita jedra u pokušaju da se uhvati i najmanji dašak vetra. Tu je cela posada na testu fizičke, i još više psihičke izdržljivosti, jer treba ostati miran kada ste na 300m od cilja a vetra nema i plutate u mestu. Tada se setite da ste pre samo minut mislili da uskoro završavate, a onda je vetar potpuno stao i vi ne znate da li ćete uspeti u vremenu propisanom za trajanje regate da prođete kroz cilj ili je prethodnih šest sati napora i truda bilo uzaludno. I tada se na delu vide iskusno vođstvo i pravi timski duh, kada jedni druge istovremeno bodre i smiruju i svi jednako žele zajednički uspeh. A kada konačno prođu kroz cilj, oseti se neizmerno zadovoljstvo zbog još jedne sjajno izvedene regate. 

 

Saopštenje izdao 

Alligator Sailling team

Vojislav Radivojević, predsednik